Volvo 242 GT

Årsmodell: 1978
Chassi nr:
137964
Mätarställning; 1 800 mil

Ägare: Mats Eriksson
Ort: Knivsta

 

Denna Volvo 242 GT är av 1978 årsmodell har ch.nr. 137964, bilen har haft enligt min efterforskning endast två ägare före mig. Jag köpte bilen av Oscar Ponthin på Åland som i sin tur köpte bilen av Gunnar Lenanders fru Marianne Sandberg efter Gunnars bortgång 2008. Vid övertagandet av bilen hade Oscar funderingar på att bygga om bilen radikalt med bl. a montering av V8 motor m.m. Efter viss efterforskning förstod Oscar att detta var en speciell bilmodell och att bilen endast gått 1 800 mil sedan ny, ändrade som tur var Oscar sina planer och bestämde sig för att sälja bilen till någon entusiast i stället. Bilens annonserades ut på Blocket i Sverige under våren 2009, som tur var skrev Oscar fel telefonnummer i annonsen, min kompis Kenneth Collander listade med hjälp av Åländska ”Eniro” ut det rätta telefonnumret så jag var den enda som ringade på annonsen och kunde i lugn och ro göra upp bilköpet.

Gunnar Lenander var Generalkonsul på Åland och köpte bilen ny 1978, bilen användes väldigt sporadiskt, Gunnar tyckte enlig Marianne att bilen var för hästkraft stark att Gunnar inte tordes köra bilen vintertid, därför har aldrig vinterdäck varit monterade och bilen inte körts på vintern. Bilen kördes en del första åren, under senare år kördes p.ga hälsa endast bilen några gånger per år, bilturerna gick då till någon vän, affären eller till kontrollbesiktningen. Bilen har således endast haft en brukare.

Eftersom bilen gått så lite som 1 800 mil, behövdes den en ordentlig service vid köpet, då byttes alla oljor, filter, tändstift, kamrem med spännrulle. Bromssystemet gicks igenom och alla bromsslangar byttes. En ordentlig rengöring och kosmetisk uppsnyggning gjordes, även underredet tvättades ordentligt. Eftersom tyvärr klarlacken hade släppt på hela bilen ovan midjelist, bestämde jag mig efter en hel del funderande för att lackera om bilen. Efter om lackering monterades en nya GT-stripes på bilen.